Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör specialistläkaren Jakob Skov berätta mer om situationen inför sommaren i klippet. Foto: SVT

Han är en av dem som slår larm om vårdplatsbristen på CSK i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

32 specialistläkare har undertecknat brevet till sjukvårdsledningen gällande den akuta platsbristen på Centralsjukhuset i Karlstad inför sommaren. Vi har pratat med en av läkarna som skrivit under brevet.

– Det är så få platser att vi inte kommer att kunna upprätthålla en normal patientsäkerhet, säger Jakob Skov.

Antalet vårdplatser på Centralsjukhuset i Karlstad är nere på historiskt låga nivåer i sommar – något vi berättade om i SVT Nyheter Värmland i går.

Specialistläkaren Jakob Skov menar att man sett problemen komma ett bra tag – då fler och fler sköterskor sagt upp sig.

– Det är en komplex situation. Vi har haft en pandemi där många avdelningssköterskor haft en pressad arbetsmiljö under en lång tid och nu slutar.

Hör Jakob Skov berätta mer om situationen inför sommaren i klippet.

Pressad arbetsmiljö under pandemin

Platsbristen kommer, enligt Skov, kunna leda till att patienter som skulle behöva vård skickas hem och att patienter som måste få vård får stanna längre på akuten innan de kommer in på en vårdavdelning.

Mikael Bergenheim, områdschef för slutenvården, avböjer en intervju men säger i en skriftlig kommentar till SVT att ledningen vidtagit ett antal åtgärder och bland annat sett till att det finns fler mötesforum för att ledningen och personalen tillsammans bättre ska kunna hantera utmaningar som uppstår.

Fotnot: Brevet är adresserat både till hälso- och sjukvårdsdirektören, Lena Gjevert och områdeschefen för slutenvården, Mikael Bergenheim. Bägge två har avböjt intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.