Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att ta del av de skarpa formuleringarna i specialistläkarnas larm om läget inför sommaren på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: SVT

Specialistläkarnas larm inför sommaren på CSK: ”Uppenbar risk för undvikbara dödsfall”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vårdplatser på Centralsjukhuset i Karlstad är nere på historiskt låga nivåer i sommar – risken för dödsfall som hade kunnat undvikas ”blir uppenbar”. Nu larmar en stor del av specialistläkarna på medicinkliniken och hjärt- och akutmedicinkliniken om läget i en skrivelse till sjukvårdsledningen.

32 specialistläkare har undertecknat brevet som är adresserat till slutenvårdsledningen.

Redan i dagsläget tvingas man till svåra prioriteringar på grund platsbrist och brist på sjuksköterskor med rätt kompetens, framhåller läkarna.

Vidare uppger man att den ytterligare minskning av vårdplatser som sker under sommaren kommer leda till att man under perioder inte kan erbjuda en patientsäker vård.

I kilppet: Hör det skarpa budskapet läkarna framför till regionens sjukvårdsledning.

Tvingas prioritera mellan svårt sjuka patienter

Från Region Värmlands sjukvårdsledning vill man nu ha ett förtydligat uppdrag och en prioriteringslista för det dagliga arbetet.

Det för att undvika en ojämlik vård, och minska den etiska stressen som den enskilde läkaren utsätts för när den fattar ”beslut om prioriteringar mellan svårt sjuka patienter”.

”Är medvetna om problemet”

Mikael Bergenheim, områdeschef för slutenvården, avböjer en inspelad intervju men säger i ett skriftligt utlåtande till SVT Nyheter Värmland att han är väl medveten om läget just nu:

– Jag har full förståelse för deras oro.

Vidare säger han att sommaren kommer innebära stora utmaningar och att man just nu arbetar med strategier för att minimera riskerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer