Mikael Ladman, ombudsman vid facket Transports avdelning i Värmland, menar att taxifusket är en polissak. Foto: SVT

Facket ser allvarligt på taxifusket

Publicerad

Fusket med teoriproven för taxikörkort och taxitrafiktillstånd är ett hot mot trafiksäkerheten och bidrar också till att villkoren för de anställda försämras.

Det hävdar Mikael Ladman, ombudsman vid facket Transports avdelning i Värmland.

– Det är självklart att om man inte har behörig utbildning ska man inte vara i den här branschen, säger han till SVT.

Mikael Ladman anser att spridningen av skivorna med Trafikverkets teoriprov är så allvarligt att det bör vara en fråga för polisen.

– Det är en självklar polissak om du frågar mig. För kopierar man skivor som man normalt inte ska ha är det självklart en polissak, säger han.

SVT granskar taxifusket

Facket ska kontakta polisen

Mikael Ladman och facket Transport känner till att Trafikverkets teoriprov funnits att köpa i vissa delar av landet.

– Det har funnits länge. Vi har fått signaler, bland annat från Göteborg, Vi vet att det förekommit på andra ställen, men att det också finns här i Värmland hade vi ingen aning om. Men nu har vi fått till oss att det är någonting som inte är som det ska.

Han säger att han nu ska ta kontakt med polisen och Transportstyrelsen som är tillsynsmyndighet när det gäller taxikörkort.

– Och så får jag kontakta våra medlemmar för att se hur de har det därute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar taxifusket

Mer i ämnet