Arrangerad bild. Foto: TT

Ex-make anlitade torpeder för att skrämma

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms till fängelse efter att ha misshandlat en 33-årig man. Uppdraget att hota 33-åringen utfördes av hans flickväns ex-make.

Det hela utspelade sig i västra Värmland våren för två år sedan. Två av de åtalade männen kom då hem till 33-åringen och lät honom förstå att han skulle låta bli andras kvinnor.

Barnen var hemma under misshandeln

De misshandlade 33-åringen bland annat genom att stampa på hans ben och genom att slå honom med den flata delen av en yxa. Vid tillfället fanns barnens tre minderåriga barn i huset och männen hotade att döda barnen om 33-åringen kontaktade polisen. Männen tejpade för 33-åringens mun och slog sönder dator och telefoner innan de försvann från bostaden.

Ex-maken beställde misshandeln

”Hembesöket” skedde på uppdrag av 33-åringens flickväns före detta man. Enligt domen ska ex-maken tidigare ha hotat sin före detta fru till livet, genom att en kurir kom hem till henne och ville tvinga henne att skriva på papper om bodelningen. Han ska alltså också, mot betalning, ha förmått två män att hota sin före detta frus nya pojkvän. Ex-mannen döms både för ”anstiftan av försök till utpressning” och för ”anstiftan av olaga hot” till fängelse i tio månader.

Fängelsestraff och skadestånd

Gällande misshandeln anser tingsrätten att den är allvarlig och att det är extra försvårande att mannens tre barn befunnit sig i bostaden under misshandeln.

Den ena av de två männen som misshandlade döms till fängelse i sex månader för misshandel, olaga hot, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Han är tidigare dömd bland annat för rån.

Den andre mannen som misshandlade döms på samma punkter men också för stöld, grov stöld, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Han får fängelse i ett år och nio månader. Tillsammans ska de två männen också betala skadestånd till 33-åringen på över 200 000 kronor.

Alla tre inblandade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.