Foto: SVT

Färre nybyggda lägenheter i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det påbörjades färre nybyggen av lägenheter i länet under årets första halvår jämför med samma period i fjol. Samtidigt ökar nybyggandet av lägenheter i landet som helhet.

Det är Statistiska centralbyrån som under fredagen släppte färsk statistik på hur det ser ut med nyproduktionen av lägenheter. I Värmland byggdes totalt 579 lägenheter under första halvåret 2016, den siffran är under första halvåret i år 397, vilket är en minskning med över 45%. Men på länsstyrelsen menar man att siffrorna inte är någon indikation på att det byggs för lite i länet.

– Man ska vara lite försiktig med statistiken, det kan finnas en liten fördröjning. Samtidigt byggdes väldigt många lägenheter förra året och vissa nybyggen kanske påbörjas under sista halvåret, förklarar Kester Gibson som är plan- och bostadshandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

LÄS MER: Bostadsbrist i Värmland

Länsstyrelsen gör själva varje år en bostadsanalys, där man släpper resultat i juni. I år var slutsatserna att det byggdes många bostäder under 2016 och att det kommer att byggas ännu fler under de närmsta åren.

Men trots den analysen visar siffror från Boverket tidigare i våras att det råder bostadsbrist i elva av länets 16 kommuner. Men inte heller det oroar länsstyrelsen.

– Det byggs väldigt mycket nu om man jämför med flera år tillbaka i tiden. Många byggprojekt på gång och kommunerna jobbar aktivt med frågan. Många har också tagit fram planer för bostadsförsörjning så det tycker jag att de jobbar bra, säger Kester Gibson.

LÄS MER: Bostadsbyggandet på landsbygden bromsas

Totalt byggdes 840 bostäder (hus och lägenheter) under 2016 och enligt kommuneras egna prognoser kommer över 1.200 lägenheter att byggas under det här året. Detta enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.