I nuläget lottas de 50 biljetterna för varje match ut bland ”de som har ett stort grönvitt hjärta”, berättar FBK:s vd, Stefan Larsson. Foto: SVT

FBK om fortsatt 50 personers-gräns: ”Vi är genuint besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under dagen gav regeringen besked om att man inte fattar något beslut om att höja maxtaket på publika evenemang från dagens 50 personer. FBK:s vd, Stefan Larsson, är minst sagt besviken.

–  Vi är genuint besvikna på att vi inte kan jämställas med övriga verksamheter i samhället vad gäller våra möjligheter att bedriva verksamhet på ett smittsäkert sätt, säger han.

I nuläget förlorar Färjestad BK mellan fyra och fem miljoner kronor per spelad match med 50 personer i publiken. Förra året låg publiksnittet på 7549 personer. Inte ens den föreslagna 500 personers-gränsen hade varit tillräcklig för att rädda upp ekonomin i år.

– 500 hjälper inte ett dugg. Det hjälper mer än 50 men att öppna en arena för 500, det kostar mer än det smakar, säger Stefan Larsson.

FBK hade hoppats på att regeringen skulle nappa på förslaget om en procentuell gräns. Deras bedömning är att de skulle klara av att hålla smittsäker distans i publiken med halva arenan fylld.

Inte uteslutet

Folkhälsomyndigheten har tidigare gjort bedömningen att det går att öka publiktaket på ett smittsäkert säkert – och det står myndigheten fast vid även efter dagens besked från regeringen.

– Vår grundläggande bedömning är att man kan öka gränser under det strikta regelverket vi pekar på så att det inte ska behöva öka risken för smittspridning väsentligt. Den bedömningen är fortfarande kvar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trots dagens besked från regeringen utesluter inte socialminister Lena Hallengren att publiktaket kan höjas efter 1 oktober, som varit den utsatta tidpunkten för en ändring.

– Det hoppas vi innerligt på. Vi hoppas att det följer bondlogik som vi säger i Värmland, säger Stefan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.