FBK-tränaren Johan Pennerborn Foto: SVT

FBK-tränaren: ”Åtta bra lag kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen i Färjestad är ”bra och förväntansfull” inför kvällens kvartsfinal mot HV71, säger tränaren Johan Pennerborn.

– Jag tror inte att det spelar någon roll vilket lag du möter i kvartsfinal den här säsongen, det är åtta bra lag kvar, säger han.

Trots en säsong kantad med skador så har Färjestad tagit sig tillbaka till toppen efter ett långt uppehåll. För första gången på tio år vann laget i förra veckan grundserien, och när slutspelet nu börjar är man guldfavoriter.

– Jag tror att trots att vi har haft ovanligt många skador under en tremånadersperiod så har vi varit stabila i vårt spel, och det tror jag har gjort oss framgångsrika i seriespelet. Och i och med det så har vi tabellplaceringen, även om det var tajt med Luleå.

”Många vinnarskallar”

Backkuggen Anton Grundel tvingades avsluta karriären på grund av en huvudskada och den pålitlige forwarden Per Åslund är fortfarande satt ur spel av samma skäl.

Dessutom har målvakten Markus Svensson, backarna Sebastian Erixon och Ilari Melart samt den offensiva trion Alexander Johansson, Martin Johansson och Fabian Zetterlund (JVM-spelaren är borta resten av säsongen) – samtliga med viktiga roller i laget – missat mellan åtta och 38 grundseriematcher.

– Men på slutet har vi fått tillbaka lite gubbar. Och vi har många vinnarskallar. Vi har ett grymt lag. Över 52 omgångar har vi spelat den bästa hockeyn. Grymt skönt, säger lagkaptenen Mikael Wikstrand.

Inte orolig

Förklaringen till succén låter enkel:

– Vi har fått utveckling på dem vi har velat ha det på och spelarna som ska spela mycket och bidra mycket har verkligen gjort det.

Mikael Wikstrand har mest istid strax före backkollegan Jesse Virtanen, men det är i offensiv riktning Färjestad har imponerat allra mest. Laget är det enda i serien som har gjort över tre mål i snitt per match den här säsongen.

Det är på det faktumet Wikstrand baserar guldreceptet:

– Det gäller att vi täpper igen bakåt, att vi inte bjuder motståndarna på något. För skickligheten framåt har vi, där är jag inte orolig för fem öre, säger 25-åringen.

Hemmaplansfördel

Johan Pennerborn tror att nyckeln för att vinna ikväll är att laget kommer upp i den nivå som man visat tidigare på hemmaplan. I Karlstad blev det åtta raka segrar före straffläggningsplumpen mot Djurgården i den sista grundserieomgången.

– Jag tycker vi har visat att på vår hemmaplan i Karlstad, där är det vi som tar taktpinnen och sätter tonen. Vi har en enormt bra publik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.