Henric Forsberg, enhetschef i Filipstads kommun. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Filipstads kommun får skjuta 250 fåglar i centrum – från bilar

Uppdaterad
Publicerad

Filipstads kommun har fått tillstånd att skjuta 250 fåglar i centrum per år fram till januari 2022. Det som sticker ut med beslutet är att de får skjutas från fordon.

– Det är ju ett rätt stort problem för fastighetsägarna, att de skitar ner helt enkelt, säger Henric Forsberg, enhetschef på kommunen.  

Enligt tillståndet från länsstyrelsen får jakt bedrivas från bil på totalt 100 kajor, 50 kråkor och 100 stadsduvor och endast i syfte att förebygga sanitära olägenheter och risk för människors liv och hälsa. 

Enligt kommunens ansökan tar miljö- och stadsarkitetkontoret ständigt emot klagomål om vilda fåglar i centrum. Det finns problem med avföring kring byggnader trots åtgärder från fastighetsägare.

– Vi uppmanar alltid att vidta andra åtgärder som man kan försöka med, men ibland räcker det inte till, säger Henric Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.