Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ornitologisk förening om att skjuta av stadsfåglar: ”En tämligen meningslös åtgärd”

Publicerad

I Filipstads kommun har man nyligen fått tillstånd att skjuta av kajor, kråkor och duvor – från bilar. Men effekten, att minska beståndet av fåglarna, kan utebli. Det menar Niklas Aronsson på den ornitologiska föreningen Birdlife.

100 kajor, 50 kråkor och 100 stadsduvor. Så många fåglar får tre av kommunens jägare skjuta från bil från och med nu. Men att försöka minska fågelbestånden på det här sättet menar Niklas Aronsson är ganska fruktlöst.

– Det är en tämligen meningslös åtgärd som inte kommer att ge resultat. Det skulle vara bättre att ta bort födokällorna, som mat, säger han.

Inte lokala fåglar

Han säger även att de fåglar som är lokala, i det här fallet Filipstadsfåglar, inte är här under höst och vinter när problemet med dem upplevs som störst.

– De lämnar under vintern och de kajor och kråkor som är här nu kommer bland annat från Finland.

”Vår egen förskyllan”

Totalt sett menar han att vi på sätt och vis får skylla oss själva, utifrån hur vi bygger städer idag.

– Det klagas på att de låter mycket, lämnar spillning och är ohygieniska. Men vi har skapat platser som de här fåglarna trivs i. Städerna vi bygger ger plats att bo, vila och mat. Det är vår egen förskyllan att de lockas dit, säger Niklas Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.