Foto: SVT

”Vi börjar få en meningsfull älgjakt igen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har jägarna gett sig ut skogen för att skjuta säsongens första älgar. Under flera år har rapporterna visat en minskning i både antalet fällda älgar och intresset för älgjakten, men nu ser Jägareförbundet Värmland åter igen en uppåtgående trend.

Mellan 2012 och 2017 minskade antalet medlemmar i jägareförbundet i Värmland med nästan 750 personer, från strax över 8 000. Men sedan 2017 pekar medlemskurvan uppåt igen.

– De kommer från alla kategorier, men vi ser att det är en rätt stor andel yngre jägare och framförallt kvinnor som kommer som nya medlemmar, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

500 fler skjutna älgar

Antalet älgar som skjuts under jakten följer ungefär samma trendutveckling. Från att ha legat på över 5 000 avkjutningar per säsong, sjönk antalet skjutna älgar till strax över 3 000 på bara fyra år. Men sedan 2017 ökar det igen.

Trots fjolårets ofördelaktiga väderförhållanden sköts nästan 500 fler älgar förra året, jämfört med föregående säsong. 

– Hade vi inte haft den torrsommaren så hade antalet fällda älgar legat på en ännu högre nivå än den gjorde förra året, säger Anders Olsson.

Jaktturisterna tillbaka

En allt stabilare tillgång på älg leder också till att fler personer vill komma till Värmland för att jaga, både från andra delar av Sverige och utomlands i från.

– Vi kan se att det som hände för några år sedan, när älgstammen gick ned så starkt, var att de jägare som kommer från andra län och andra länder inte kom till Värmland längre. Nu ser vi i alla fall en svag tendens till att de är på väg tillbaka.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.