Förra året gjorde Skogsstyrelsen bara besök på sex procent av fallen av platserna före avverkning. Foto: SVT

Naturvärden kan missas när fler vill avverka skog

Publicerad

Sedan 2011 har antalet avverkningsanmälningar till Skogsstyrelsen i Värmland ökat kraftigt. 2011 tog myndigheten emot 3 351 avverkningsanmälningar medan antalet anmälningar under 2020 uppgick till hela 5 375. Det är en ökning om 60 procent. Men samtidigt har antalet fältbesök som gjorts före avverkning stått i stort sett stilla.

– Det är inte så konstigt att vi inte hinner med när antalet avverkningsanmälningar ökat så kraftigt och vi inte har fler personer som kan utföra fältbesöken, säger Harald Lindebjörn på Skogsstyrelsen.

Sex procent av platserna inspekterades

2011 gjorde Skogstyrelsen inspektioner på plats på 330 platser före avverkning. Det motsvarade 10 procent av de anmälda avverkningarna. 2020 uppgick antalet fältbesök till 349 men eftersom antalet avverkningsanmälningar ökat kraftigt gjordes inte fältbesök i mer än sex procent av fallen.

Miljöaspekter kan missas

Och att andelen fältbesök minskat oroar Naturskyddsföreningen som befarar att områden med höga naturvärden faller för sågen när fältbesöken uteblir.

– Risken ökar ju för att viktiga miljöaspekter missas när inte Skogsstyrelsen är ute i fält inför avverkning, säger Lars-Ola Westerlund på Naturskyddsföreningen.

Digital kontroll

De avverkningsanmälningar som kommer in till Skogsstyrelsen kontrolleras per automatik digitalt där jämförelser görs med myndighetens kartregister över kultur-  och fornlämningar, skyddade naturområden och områden där höga naturvärden påträffats.

– Allt sådant som syns i vårt grafiska informationssystem sållas ut för manuell hantering. Men sedan kan det hända att vi måste prioritera annat så visst kan det hända att även det som är registrerat inte blir kontrollerat, säger Harald Lindebjörn som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Värmland.

Och Harald Lindebjörn håller med Naturskyddsföreningen om att höga naturvärden kan gå förlorade när andelen fältbesök minskar.

– Generellt kan man säga att med färre fältbesök ökar risken för att missa höga naturvärden, framför allt det som inte finns registrerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.