– De ska ge stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga under rättsprocessen på olika sätt, säger Monica Ekström, ordförande för Brottsofferjouren Värmland Foto: SVT

Fler brottsofferstödjare behövs i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler brottsofferstödjare i Värmland och Brottsofferjouren söker nu personer i västra och norra Värmland som vill jobba ideellt efter att de genomgått en utbildning.

– De ska ge stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga under rättsprocessen på olika sätt, säger Monica Ekström, ordförande för Brottsofferjouren Värmland.

Mellan tio och femton personer hoppas man locka i Arvika, Eda, Årjäng, Sunne, Munfors, Hagfors och Torsby kommun. Både kvinnor och män är välkomna att söka.

– Vi försöker få till en mångfald som speglar samhället i stort, gärna att man pratar ett annat språk än svenska, säger Monica Esktröm.

Utbildningen för de nya stödjarna beräknas starta i mars, därefter får man praktik med handledning.

Hjälpte tusentals förra året

Under 2019 gav Brottsofferjourens stödjare i Värmland drygt 800 brottsoffer stöd i tretton av länets kommuner och cirka 5500 personer fick vittnesstöd i länet.

– Om inte vi ger dem det här stödet så vet vi att de inte fått något stöd alls, säger Monica Ekström.

Brottsofferstödjare – så fungerar det

• Man ska vara över 18 år

• Arbetet är ideellt men man får ersättning för utlägg

• Stödjarna kontrolleras genom utdrag ut belastningsregistret

• Man får utbildning/praktik/fortbildning/delta i konferenser

• Man ger medmänskligt stöd under hela rättsprocessen

Källa: Brottsofferjouren Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.