Dödsfall bland 65 år och uppåt orsakade av demens ökar Foto: SVT

Fler dödsfall orsakade av demens

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har antalet dödsfall orsakade av demens i Värmland ökat från 3,8 till 5,6 per 1000 invånare i åldern 65 år och uppåt. Det visar siffror från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

2006 dog 3,8 personer per 1000 invånare över 65 år i Värmland. Samma siffra förra året var 5,6 och det är en tydlig ökning bara jämfört med 2015 då motsvarande siffra var 4,5.

Ökning i hela landet

Ökningen gäller för hela Sverige där antalet dödsfall gått från 3,7 till 4,6 per 1000 invånare över 65, de senaset tio åren.

– Vi blir äldre och äldre. Det gör avtryck i statistiken, säger Pär Rahmström som är ordförande i demensförbundet.

Samma antal som Örebro

Örebro hade samma siffra som Värmland 2016. De enda länen som som hade högre siffra var Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten. Lägst antal hade Kronobergs län, där har de även en minskande trend av antal dödsfall per 1000 invånare.

– Forskningen har ännu inte kommit fram till något botemedel. Det bästa vi kan göra i dag är att se till att de sjuka får bra omvårdnad och de anhöriga får gott stöd, säger Pär Rahmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.