Ingemar Hallén är smittskyddsläkare i Värmland Foto: SVT

Fler drabbas av campylobacter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av magsjuka orsakad av färsk kyckling fortsätter att öka. Nu rekommenderar smittskyddsläkaren att man helt ska undvika färsk kyckling för att minska risken att bli sjuk.

– Om man vill minska risken att insjukna i campylobactinfektion så rekommenderar vi att man undviker färsk kyckling tillsvidare. Och det rådet gäller tills nationella myndigheter kan visa att risken med campylobactinfektioner relaterade till färsk kyckling har minskat, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland.

Enligt Landstinget finns belägg för att frysning av kyckling minskar risken för bakterierna så rekommendationen gäller bara färsk kyckling.

Campylobakter i kyckling

Tydlig trend

De senaste åren har det varit en tydligt trend att antalet personer, både i Värmland och i resten av landet, som blivit sjuka av campylobacter har ökat. 2008 rapporterades 55 fall i Värmland, 2016 var siffran 143. Under januari och februari i år har redan 26 fall av inhemsk smitta rapporterats.

– Vi har har under flera år sett både i Värmland och på nationell nivå att fallen av inhemsk campylobactinfektion har ökat. Under hösten och vintern har ökningstakten ökat ytterligare, säger Ingemar Hallén.

LÄS MER: Här hittar du statistik över antalet fall av campylobacter

Ökningen fortsätter

De tidigare råden att diska skärbrädor, knivar och andra redskap i samband med att man tillagar färsk kyckling och att se till att den är ordentligt genomstekt har inte haft någon effekt. 

– Gör man det så är det ingen risk men trots våra råd som vi gått ut med så fortsätter ökningen av antalet fall. Och då måste man ställa sig frågan vad beror det på, säger Ingemar Hallén.

LÄS MER: Branschen: ”Man kan äta färsk kyckling”

Rekommendationen gäller på obestämd tid eller till dess att trenden med antalet fall minskar.

– Nationella myndigheter håller på och tittar på detta och har också vidtagit några åtgärder men man har ännu inte kunnat visa att antalet fall har gått ner.

Kan ibland krävas antibiotika

Campylobacter är en tarmbakterie som kan finnas i kycklingflockar utan att kycklingarna själva är sjuka. Den som insjuknar får diaréer och feber. Smittan kan läka ut av sig själv men kan i vissa fall kräva antibiotikabehandling.

Redan vid årsskiftet gick Landstinget i Värmland ut med en rekommendation om att hantera färsk kyckling med försiktighet, men den rekommendationen har nu alltså skärps ytterligare.

Detta är campylobacter

  • Campylobacter är en bakterie och är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.
  • Bakterien förekommer i den normala tarmfloran hos livsmedelsproducerande djur, till exempel kyckling, gris, nöt och får, samt i vatten.
  • Bakterien bakterien kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor och liknande och därmed smitta via andra livsmedel.

Källa: Livsmedelsverket

Så här undviker du att bli smittad

  • Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet