Allt fler tar examen på gymnasiet. Foto: SVT

Allt fler elever tar gymnasieexamen

Publicerad

Andelen elever som tar gymnasieexamen fortsätter att öka. I Värmland var det 76 procent av de som började på nationella program 2015 som tog examen i år jämfört med 70 procent för fem år sen.

Det är femte året i rad som andelen elever som får gymnasieexamen inom tre år på nationella program i landet ökar. Det har gått från  71,4 procent 2014 till 76,1 procent i år. Ökningen innebär omkring 4000 fler elever som har tagit examen i landet.

Värmland följer ungefär utvecklingen i riket och har gått från 70 procent 2014 till 76 procent som tog examen i år.

”Stadigt uppåtgående trend”

– Vi ser en stadigt uppåtgående trend när det gäller elever som tar gymnasieexamen vilket självklart är positivt. Med en examen öppnar sig utbildningsvägar och det ökar också chanserna att få jobb, säger Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

Störst är ökningen på ekonomiprogrammet. Även på yrkesprogrammen ökar andelen elever med examen men där är ökningen inte lika stor, uppger Skolverket.

Arvika i topp

I Värmland toppar Arvika statistiken med 84 procent följt av Kristinehamn 83 procent och Hagfors 82 procent som tog examen på gymnasiet i år av de som började 2015. Torsby ligger lägst på 54 procent och Säffle 65 procent.

Kvinnor tar i högre utsträckning gymnasieexamen inom tre år än män sett till landet som helhet. Skillnaden är störst på de högskoleförberedande programmen där 80,6 procent av kvinnorna tog examen jämfört med 74,8 procent av männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.