Fler proffs och färre politiker

Publicerad

Operans styrelse skulle må bra av fler proffs och färre politiker. Det menar den utredning om operans framtid som presenterades under tisdagen.

Idag presenterades den utredning om Wermland Opera, som beställts av Region Värmland och Karlstad kommun. Det blir ett beslutsunderlag om operans väg i framtiden, men också hur operan ska kunna klara sig mot kritiken att den tar för stor del av Värmlands kulturpengar.

Wagners ring i lilla Karlstad för tre år sedan gav gensvar i hela operavärlden, men blev kostsam. Opera är en dyr kulturverksamhet. Tre vana kulturutredare har nu grundligt genomlyst Wermland opera och kommer med förslag på hur teatern ska kunna leva vidare med samma konstnärliga ambition i allmer trängt budgetläge.

Sture Carlsson har varit chef för Göteborgs konserthus och för arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst. Lotta Lekvall och David Karlsson kommer båda från Nätverkstan i Göteborg. David Karlsson var dessutom aktiv i senaste statliga kulturutredningen och nu har de studerat Värmlandsoperan ingående.

Kostar 65 miljoner kronor per år

Utredningen har sett till följderna av tre olika finansiella alternativ. Vad skulle en budgetökning innebära för verksamheten i tre olika nivåer? En procents uppskrivning av budgeten varje år ger kräftgång, 2½ procent bryter nedförsgången men ger låg produktivitet. Först vid fyra procent kan operan utvecklas vidare, enligt utredarna.

Wermland Opera kostar 65 miljoner kronor om året. Staten ger mest och hela 72% av Region Värmlands kulturbudget går just till operan.

-Det har alltid varit hård konkurrens om samhällets resurser. Det är inte så stor skillnad, nu mot förr, som vi kanske inbillar oss, säger en av utredarna Sture Carlsson. Wermland Opera har alltid försvarat som plats i det värmländska kultursamhället väldigt bra, för man har visat att man kan leverera och skapa en identitet för länet.

Måste bredda verksamheten

Utredningen kommer också med några konkreta förslag till operans ledning och finansiärer.

Bredda verksamheten och kontakterna utåt, skapa en scen för ungdom och det fria kulturlivet på den lilla scenen Spinneriet på Älvgatan och ett mer kommersiellt utbud på CCC, t ex genom musikal- och operakonserter.

Operan skulle också må bra av att bredda styrelsen med fler professionella krafter men färre politiker, konstaterar utredarna om Wermland Opera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer