Storfors unga minst sugna på att plugga vidare

Publicerad

Den nya sammanställningen från Universitetskanslerämbetet, UKÄ, visar att det är stora regionala skillnader, både i landet och i länet, gällande om man väljer att läsa vidare på högskolan. 

Sammanställningen visar att bara 13,3 procent av 24-åringarna i Storfors hade påbörjat en högskoleutbildning under förra året vilket är minst andel i hela landet. Flest plugg-sugna 24-åringar i länet fanns på Hammarö där 53,4 procent av 24-åringarna påbörjat en högskoleutbildning, följt av Karlstad med 49,3 procent.

– I många regioner är det en stor andel unga som inte läser vidare trots att de har grundläggande behörighet. Det är troligen flera faktorer som spelar in, bland annat vilken utbildningsnivå ens föräldrar har, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på UKÄ, som ansvarat för den statistiska analysen.

I hela Värmland var andelen 38,8 procent och i landet som helhet 43,9 procent.

Högst andel högskolestuderande 24-åringar i landet fanns i Danderyd med 83,2 procent.

När man tittar på siffrorna är det också tydligt att det fortsätter att vara fler kvinnor än män som påbörjar högskolestudier. Detta stämmer i samtliga värmländska kommuner och är en skillnad som också ökar med stigande ålder.

Andel per kommun som påbörjat högskolestudier senast vid 24 års ålder

Hammarö 53,4 %

Karlstad 49,3 %

Kristinehamn 36,9 %

Kil 36,5 %

Sunne 35,4 %

Forshaga 35,3 %

Arvika 35 %

Torsby 35 %

Säffle 34,3 %

Grums 34,1 %

Hagfors 33,8 %

Årjäng 25,7 %

Eda 24,7 %

Filipstad 21,3 %

Munkfors 23,6 %

Storfors 13,3 %

Källa: Universitetskanslerämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.