Foto: TT

Fler värmlänningar förtidsröstar

Publicerad

Totalt hade cirka 12 300 personer förtidsröstat fram till torsdagen. Det visar statistik från Valmyndigheten.

Antalet förtidsröster hittills i valet till EU-parlamentet den 26 maj har ökat i Värmland med cirka 400 röster i år jämfört med EU-valet 2014.

Torsby har störst ökning av antalet förtidsröster och största minskningen har Kristinehamn. I Karlstad har det varit en liten ökning med 70 fler röster än förra valet.

– Vi hade en stor ökning i antalet förtidsröster till  riksdagsvalet 2014 och vi väntade oss att ökningen skulle fortsätta i valet 2018. Men så blev det inte, enligt Marie Carlmark som är valansvarig i Karlstad kommun.  

Kan vara missvisande

Men det kan finnas en eftersläpning i kommunernas rapportering till Valmyndigheten som gör att statistiken inte är helt korrekt för alla kommuner. 

Valmyndigheten uppger att rapporteringen mellan kommunerna varierar stort. Dessutom inleddes förtidsröstningen 2014 en dag tidigare än i år och det kan också ge ett missvisande resultat.

Förtidsröstningen inleddes i år den 8 maj. På Valmyndighetens hemsida kan du läsa mer om förtidsröstningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Värmland

Mer i ämnet