Statsvetaren Magnus Lindh ser fram emot ett spännande val Foto: SVT

Statsvetaren Magnus Lindh spår utgången i EU-valet

Publicerad

Idag är det dags för val till Europaparlamentet. Magnus Lindh som är statsvetare på Karlstads universitet tror att fler kommer att välja att rösta i år.
– Jag tror på en ökning i valdeltagande på mellan två och fem procentenheter.

Idag har 214 283 röstberättigade värmlänningar möjlighet att rösta på vem som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Hur många av dessa som kommer att rösta går bara att spekulera om.

– Jag tror att fler kommer att rösta i år. Delvis på grund av att ungdomar har en mer positiv syn på EU än äldre. Mycket unga pratar EU och Europapolitik vilket kan ge bra effekt på valdeltagandet, spår Magnus Lindh.

I Värmland finns drygt 13 000 röstberättigade förstagångsväljare i år.

Ett ”andra-rangens” val

När det gäller EU-valet är tendensen är väljarna i större utsträckning personröstar än partiröstar. En annan tendens är att mindre partiers väljare i större utsträckning än de stora partiernas väljare går till röstlokalen.

– De stora partierna tappar väljare för att väljare inte går och röstar – många ser det som ett ”andra-rangens” val. Många väljare tänker att lika mycket inte står på spel och tenderar mer att missnöjesrösta vilket gör att stora partier tappar till förmån för små.

Spår bra val för SD

Statsvetaren tror på att framför allt två partier kommer att göra ett bra val.

– Det är troligt att SD kommer att göra ett bra val – dels på grund av frågorna de driver men kanske också för att de verkar ha satsat mer än andra partier på att kampanja. Jag tror också att Liberalernas väljare, med tanke på att partiet ligger under, kommer att välja att rösta och partiet kommer att göra ett bra val.

Nio värmlänningar kandiderar till EU- parlamentet. Av dem tror Magnus Lindh att SD:s Charlie Weimers kommer att knipa en plats.

Vädret kan påverka

Och det finns en annan aspekt som inga valkampanjer, valkompasser eller valaffischer kan styra över utan endast vädergudarna.

– Blir det för bra väder går färre till valurnorna. Det måste bli något slags ”mellanväder” för att så många som möjligt ska rösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Värmland

Mer i ämnet