Här är värmlänningarna som kandiderar till EU-parlamentet

Publicerad

Nio värmlänningar kandiderar till EU- parlamentet. En är pappa till fyra döttrar och en är pastor. Två sitter i riksdagen. Flera är aktiva i kommunpolitiken. En är kvinna och åtta är män. De nio är mellan 25 och 56 år gamla. Kandidaterna är överens i flera frågor men det finns också stora skillnader. Kampen mot gränsöverskridande brottslighet, åtgärder för att rädda klimatet, EU:s inflytande, demokrati och medmänsklighet är frågor som finns med när kandidaterna rangordnar vad de anser vara viktigast att driva i EU.

Foto: SVT

Per-Inge Lidén

Miljöpartiet (plats 18)
59 år, Karlstad

Presentera dig själv:
En radikal och progressiv sexbarnspappa som bor i Värmland och jobbat länge inom såväl kyrkan som kommunpolitiken. Mänskliga rättigheter:
Mina viktigaste politiska frågor:
* Mänskliga rättigheter – EU består av många människor med skiftande kulturell och etnisk bakgrund och vi bör skapa ett samhälle där vi lever ser skillnader som berikande.
* Miljö och klimat – Vi ska ställa om EU till ett hållbart samhälle med sköna städer, hållbara produkter och tåg som enkelt transportsätt även över landsgränser
* Ekonomi, budget och skatter – EU ska ha en sund ekonomi, styra medel från jordbruk till forskning/utveckling/k, inte ha gemensamt försvar och behålla medlemsavgift på nuvarande nivå.
 

Foto: SVT

Kenneth Johannesson

Socialdemokraterna (plats 34)
49 år, Arvika

Presentera dig själv:
Jag är en fyrabarnspappa till döttrar mellan 8-29 år. Jag engagerade mig politiskt när jag lyssnade på pappas och farfars diskussioner. Jag är kommun – och regionpolitiker och har också uppdrag inom Assembly of European Regions.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Mänskliga rättigheter – Hårdare EU-tag mot Ungern och Polen för brott mot EUs rättsstatsprinciper.

* Regional utveckling – Strukturfonder som bidrar till regional utveckling genom mervärdet i erfarenhetsutbyten Europas regioner emellan.

* Jämställdhet – Jämställdhetsfrågan för med sig så mycket andra bra värderingar utöver rättvisan mellan kvinnor och män.
 

Foto: SVT

Erik Evestam

Centerpartiet (plats 28)
46 år, Värmlands nysäter

Presentera dig själv:
Jag bor utanför Säffle i sydvästra Värmland och engagerade mig i centerpartiet.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Miljö och klimat – EU behöver tillsammans ha en stark röst för klimatet och genomföra åtgärder tillsammans.

* Brott och straff – Samarbetet i EU är viktigt för att bekämpa den internationella brottsligheten och terrorismen.

* Jordbruksstödet – Är emot en sänkning av EU:S jordbruksbudget.
 

Foto: SVT

Kjell-Arne Ottosson

Kristdemokraterna (plats 29)
43 år, Töcksfors

Presentera dig själv:
Jag är en 43-åring man från västra Värmland som vanligtvis jobbar som lärare. Efter valet 2018 sitter jag i Sveriges riksdag. Min fritid tillbringar jag gärna ute i skogen, på sjön eller på fjället. Gillar även att läsa böcker och resa.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Demokrati – Vi måste ta tillbaka en del av den makt som Bryssel tagit över. Inom vissa frågor såsom jakt- och skogsfrågor ska besluten tas nationellt.
* Miljö och klimat – EU måste ta på sig ledartröjan och vara ett gott föredöme för att få alla Europas länder med på omställningen för klimatets skull.
* Migration och flyktingar – Hela Europa måste hjälpa till att ta ansvar för alla de människor som är på flykt undan krig och förtryck.
 

Foto: SVT

Christian Holm Barenfeld

Moderaterna (plats 9)
42 år, Karlstad

Presentera dig själv:
Jag är 42 år, företagare och kommunpolitiker i Karlstad och var mellan 2006-2018 riksdagsledamot. Har under många år haft ett stort engagemang i EU-frågor och internationell politik.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Brott och straff – Den fria rörligheten ska försvaras, men var inte tänkt för kriminella och terrorister. Stöldligorna i Värmland och övriga Sverige måste bekämpas.
* Internationell handel – Handel och företagande bygger Sverige och EU. Mindre byråkrati, fri handel och bra förutsättningar för företagande skapar jobb och välstånd.
* Miljö och klimat – Klimat och tillväxt går hand i hand. Kärnkraft är klimatsmart och ska prioriteras. Vi ska bekämpa utsläpp och föroreningar inte transporter & tillväxt.
 

Foto: SVT

Charlie Weimers

Sverigedemokraterna (plats 3)
36 år

Presentera dig själv:
36-årig värmlänning. Två härliga döttrar tillsammans med min hustru. 20 års politisk erfarenhet, inklusive arbete i regeringskansliet och Europaparlamentet. Konservativ innan det blev inne. Stort fokus under de senaste åren på kampen mot islamisk extremism.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Ekonomi, budget och skatter – Stoppa chockhöjningen av svenska EU-avgiften på 15 miljarder kr (+40%). Regeringen vågar inte hota med veto. Jag kommer att rösta nej i parlamentet.
* Säkerhet och försvar – Stoppa islamisk extremism. Den har ingen plats i Europa. Konfrontera länder som Saudiarabien och Qatar. Utländsk finansiering av moskéer ska stoppas.
* Migration och flyktingar – Sveriges och Europas ödesfråga är migration: Säkra den yttre gränsen. Assimilering av de som fått stanna. Hjälp flyktingar på plats i närområdet.

Foto: SVT

Håkan Svenneling

Vänsterpartiet (plats 13)
33 år, Karlstad

Presentera dig själv:
Jag engagerade mig i Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster redan som 14 åring då jag var arg på de orättvisor som jag såg fanns i världen. Den största politiska segern jag har upplevt är när vi sa nej till att gå med EMU. Det är det klokaste ekonomiska beslut som Sveriges befolkning har fattat.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Miljö och klimat – Klimatförändringens konsekvenser hotar. Det finns en folkrörelse för ett hållbart samhälle. Fossilindustrin makt i EU måste brytas.
* Mänskliga rättigheter – Vänsterpartiets Europa är ett öppet, antirasistiskt Europa. Vi försvarar flyktingars rättigheter och rätten att söka asyl.
* Demokrati – Vänsterpartiet vill demokratisera EU genom att ge mindre makt till EU:s byråkrater, kommissionärer och domare, och mer makt till nationella parlament.

Foto: SVT

My Funcke

Vänsterpartiet (plats 38)
27 år, Forshaga

Presentera dig själv:
Jag heter My Funcke, är 27 år och bor i värmländska Forshaga. I europaparlamentet vill jag driva frågor som rör jämställdhet och klimat. Klimatet håller på att gå helt åt helvete och det är dags att göra något, helst igår, men vi får nöja oss med NU. Vi har ca 10 år på oss, dags att börja jobba!
Mina viktigaste politiska frågor:
* Miljö och klimat – Vi har ca 10 år på oss att rädda klimatet enligt FN och då är det dags att verkligen kavla upp ärmarna och börja jobba.
* Mänskliga rättigheter – Rätten att få söka asyl och få en rättssäker prövning är oerhört viktigt.
* Jämställdhet – Att utveckla jämställdheten i EU är viktigt men det är också viktigt att slå vakt om det som är bra i Sverige så det inte försvinner på grund av EU-beslut.
 

Foto: SVT

Anton Sjöstedt

Liberalerna (plats 17)
25 år, Arvika

Presentera dig själv:
Jag är en oblyg EU-vän och en lärare och politiker som kan EU, vilket är ovanligt enligt statens offentliga utredningar. 2016 gick jag med i Liberalerna.
Mina viktigaste politiska frågor:
* Demokrati – I första hand vill jag värna demokrati och mänskliga rättigheter. EU är en familj av liberala demokratier och det ska det vara även i framtiden.
* Internationell handel – EU:s viktigaste kompetens är frihandel. Sverige är ett exportberoende land och enligt experterna skapar fler frihandelsavtal tillväxt.
* Miljö och klimat – Enligt FN:s experter är den åtgärd som skulle ge enskilt störst effekt på utsläppen är en koldioxidskatt. En sådan vill jag införa på EU-nivå.

Här kan du läsa mer om politikerna som kandiderar till EU-parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Värmland

Mer i ämnet