Linda Ortfeldt är en av studenterna inom folkhälsovetenskap. Foto: SVT

Fler vill plugga folkhälsovetenskap

Publicerad

Intresset för folkhälsovetenskap har ökat kraftigt den senaste tiden. Det märks inte minst på Karlstads universitet som nu har kö till undervisningen i ämnet.

Under pandemin har folkhälsoexperter från Folkhälsomyndigheten synts flera gånger om dagen i media. Något som kanske kan ha bidragit till att intresset för att läsa ämnet folkhälsovetenskap ökat.

På Karlstads universitet har antalet studenter inom ämnet folkhälsovetenskap mer än fördubblats under de senaste två åren. År 2020 sökte fler än 2500 studenter fristående kurser inom folkhälsovetenskap, vilket är en ökning från föregående år med över 900 sökande.

– Som det är nu har vi ganska många reserver på våra kurser, men vår förhoppning är att nu när vi alltmer ställt om till distansundervisning ska kunna ta in fler studenter, säger studierektorn i ämnet Louise Persson.

Hon har hittat rätt

Linda Ortfeldt är en av studenterna inom folkhälsovetenskap. Hon skriver just nu på en masteruppsats och tycker att hon hittat helt rätt.

– Det här är jätteroligt. Jag har läst mer teoretiska kurser innan. Det här är mera något jag kan applicera mera praktiskt i yrkeslivet.

I höst startar också ett helt nytt kandidatprogram i folkhälsovetenskap – hälsa, miljö och samhälle vid Karlstad universitet. Programmet ska ges på distans, med vissa campusträffar. Hälsa, miljö och samhälle är ett tvärvetenskapligt grundprogram som ger kunskap om exempelvis förebyggande och hälsofrämjande arbete utifrån ett samhälls-, grupp-, och individperspektiv.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet