Flera ambulanser vid rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten kring Svenska Rallyt är något som det jobbas mycket med. Vi har träffat en av ambulanssjukvårdarna som varit med och jobbat under flera Svenska Rally-tävlingar.

Det finns flera ambulanser på plats under tävlingarna. Ulf Barhammar Edvinsson är ambulanssjukvårdare i Karlstad. Han är en av dem som kan få komma att jobba vid rallyt i år, vilket han också gjort många gånger tidigare år.

– Det kan vara ganska kul, det kan också vara långtråkigt eller spännande i olika perspektiv beroende på var man hamnar på sträckan.

Kan du berätta om någon sträcka du hamnat på som inte var så kul?

– Lesjöfors någon gång för jättelängesedan, inne på en skogsväg. Vi såg ingenting och det hände ingenting heller, vilket ju egentligen var jättebra.

Ulf har inte varit med om att det skett några större olyckor eller att någon blivit allvarligt sjuk under rallyt. Det har bara varit mindre blessyrer att ta hand om, berättar han. Men allt kan hända, så det gäller att vara förberedd.

– Att ha en bra beredskap med alla enheter om något skulle hända är viktigt. Vi måste vara väl förberedda. Det kan ju hända precis vad som helst.

Varje dag kommer flera ambulanser att vara tillgängliga för rallyt, som mest är det sju ambulanser under lördagen. Arrangören hyr in ambulanser och personal av Landstinget. Förra året debiterade Landstinget 241 000 kronor och enligt ambulanschefen i Karlstad, Wolmer Edqvist, blir kostnaden något liknande i år. Men att det går resurser till rallyt ska inte påverka övrig ambulansverksamhet i länet, lovar han.

– Vi har ordinarie ambulansresurser i drift hela tiden så medborgarna ska inte behöva känna sig oroliga. Det här är ambulanser som i vanliga fall inte är i drift.

Ambulanserna som används vid rallyt placeras ut både på serviceplatsen och längs sträckorna, på strategiskt väl valda ställen, säger Ulf Barhammar Edvinsson.

– Vi kan ju inte stå i ett publikhav för då målar vi ju in oss i ett hörn om det händer något. Då kan det ju bli ett ställe där man inte ser så mycket. Men det viktigaste är att vi står bra till för att kunna hjälpa, det är ju syftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt Värmland 2016

Mer i ämnet