Foto: Polisen i Karlstad

Flera i Värmland utnyttjar explosiv amnesti

Publicerad

Förra måndagen inleddes Sveriges första amnesti för explosiva varor. Redan första veckan har det kommit in tio ärenden när det gäller olagliga sprängämnen i Värmland.

– Det handlar framförallt om pyroteknisk utrustning, säger Patrik Lander, tf. regionsansvarig ammunitionsföreståndare på polisen i Bergslagen.

Totalt har det i polisregion Bergslagen kommit in 46 ärenden, flest i Dalarna hela 27 stycken. I Örebro som också ingår i Bergslagen har fått in nio.

Varför det är så många som nyttjar amnestin just i Dalarna vet polisen inte ännu.

Minska illegala explosiva föremål

Syftet med amnestin är att minska andelen illegala explosiva föremål i samhället. Fram till elfte januari 2019 kan man lämna in granater och andra olagliga sprängämnen – utan att riskera rättslig påföljd.

I videon ovan hörs ammunistionsföreståndare Patrik Åkerlund berätta om vilken som är den vanligaste typen av explosiv vara som polisen hittar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.