Foto: Länsstyrelsen i Värmland

Flodpärlmusslorna mår dåligt i torkan

Uppdaterad
Publicerad

Flodpärlmusslorna har det tufft i den extrema värmen och torkan. Länsstyrelsen i Värmland flyttar därför musslorna i Dalsälven i Arvika kommun under torsdagen.

– De mår inte bra och har levt under stress länge och gör vi inget kommer de att dö, säger Sandra Woronin, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Flodpärlmusslorna som är fridlysta i Sverige sedan 1994 klassas även som starkt hotad i Artdatabankens nationella rödlista och måste skyddas enligt länsstyrelsen som nu vidtar åtgärder.

– Den här situationen har vi inte haft, det har varit torrt och varm länge så vi vågar inte chansa, säger Sandra Woronin.

Rekordvärme 2018

När SVT Värmland pratade med länsstyrelsens personal hade de precis flyttat på 160 stycken musslor från Dalsälven till ett vattendrag åtta kilometer längre bort.

Är de känsliga för flytt?

– Helst ska man inte flytta på dem, det här är en extrem åtgärd. De får inte vara i luft för länge så vi skyndar på det här och flyttar dem i omgångar, säger Sandra Woronin.

Kritiskt i flera vattendrag

Foto: Länsstyrelsen i Karlstad

Det krävs tillstånd att få flytta på musslorna. Situationen är kritisk för flera flodpärlmusslor i landet, i Dalarna finns flera vattendrag där läget är akut. Tidigare i sommar valde man även att flytta på flodpärlmusslor i Torsby kommun, i Värån.

– Ja, där hade flera dött så vi flyttade på dem. Men de kunde flyttas i samma vattendrag, säger Sandra Woronin.

I Värmland finns det eventuellt några vattendrag till som det kan bli aktuellt med flytt av musslor.

Vad händer med de musslorna ni flyttar på?

– De kommer att flyttas tillbaka när vattennivåerna är normala igen. Tills dess kommer de att leva i specialgjorda burar, säger Sandra Woronin.

Länsstyrelsen vädjar även till allmänheten att vara återhållsam med vattnet i vattendragen och småsjöarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet