Foto: Privat/ B Andersson

Flydde genom röken: ”Det bara sprutade ur ögonen”

Uppdaterad
Publicerad

De boende i den branddrabbade fastigheten på Billerudsgatan i Säffle vittnar om ett mycket snabbt brandförlopp.

– Vi vände för att hämta plånbok och mobil. På väg ut igen var hela trapphuset rökfyllt, berättar Patric Bengtsson om flykten ur den brinnande fastigheten.

Det var strax före klockan halv tio på lördagskvällen som branden bröt ut i flerfamiljshuset på Billerudsgatan i Säffle.

– Det första vi märkte var att teven dog. Jag tänkte kolla boxen men hann inte för jag hörde väsen ute, tittade ut och såg folk och rök, berättar Patric Bengtsson om mardrömskvällen.

Patric Bengtsson bor tillsammans med sin sambo högst upp i fastigheten och de båda fattade snabbt beslut om att ta sig ut utan vidare åtgärder. Men de vände för att få med sig plånbok, mobil och nycklar.

– På väg ut igen var hela trapphuset rökfyllt. Jag försökte ta mig ner på ett enda andetag medan tårarna sprutade ur ögonen, berättar han.

Skulle hämta katter

Grannen Anna Johansson vände också efter att ha tagit sig ut ur fastigheten.

– Jag vände för att försöka rädda mina katter. Jag hann inte få ut dem för det bankade på dörren och någon skrek att jag måste ut, förklarar hon.

Väl ute på gården såg hon lågorna bryta genom taket.

– Det var väldigt chockartat, en känsla av kaos, säger Anna Johansson.

Misstänkt mordbrand

Polisen utreder branden i fastigheten som grov mordbrand och har uppgifter som tyder på att branden kan ha varit anlagd.

– Det är för djävligt om någon har tänt på! utbrister Patric Bengtsson.

Misstankarna om mordbrand upprör honom och han kan inte låta bli att tänka på vad som hade kunnat hända om branden brutit ut senare.

– Det är inte säkert alla hade vaknat då. Och röken, ja, man behöver nog inte många andetag innan man svimmar av.

Boendefrågan olöst

Var det 60-tal personer som evakuerades ur den brinnande fastigheten nu ska ta vägen är oklart. Somliga har bott hos släkt och vänner i natt, andra på hotell. Under söndagen kommer dock den lokala Posomgruppen att ha ett möte med de drabbade för att försöka bringa klarhet i hur behoven ser ut.

– Jag hoppas få besked om vad som händer nu. Det är många funderingar och mycket ovisshet, säger Anna Johansson.

Hon har dock kunnat få åtminstone ett lugnande besked under söndagsförmiddagen. Hennes katter överlevde nämligen branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.