Flygplanet Daisy, modell DC-3, tillverkades 1943 i Los Angeles. Foto: SVT

Historiska Daisy flög över Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag landade flygplanet Daisy, modell DC-3, på Karlstad Airport. En veteran från andra världskriget som under dagen flög värmländska resenärer över Karlstad.

Föreningen Flygande Veteraner har sedan 1983 ägt Daisy, ett veteranflygplan som tillverkades år 1943 i Los Angeles av den amerikanska armen. Under söndagen fick 18 värmländska medlemmar i Flygande Veteraner gå ombord för en flygtur över Karlstad.

– Alla blir ju så glada, passagerare tycker det är så intressant, det är roligt att få vara med och dela den glädjen, säger Bengt Wohlin, kabinpersonal.

”Det är jättekul”

Enligt föreningen deltog Daisy under luftlandsättningen i Normandie, Frankrike, den sjätte juni 1944. Hon har även flugit för SAS, tjänat i linjetrafik, Svenska flygvapnet och i nuläget står hon till tjänst för Flygande Veteraner. Tidigare har Daisy haft sin bas i Bromma men flyger numera från Västerås. För en av föreningens piloter betyder Daisy något alldeles särskillt.

– Det är ju så speciellt, det finns ju inte så många DC-3:or kvar i Världen. Det är jättekul att kunna vara med i det här, säger piloten Billy Nilsson. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.