För många kalhyggen

Uppdaterad
Publicerad

Det kalhuggs för mycket i de värmländska skogarna. Det anser Skogsstyrelsen som nu kampanjar för alternativa avverkningsformer.

– Ja, här har vi jobbat med volymblädning. Det innebär att man har gallrat ut en del av de största träden och då är det viktigt att man inte gör för stora uttag, max 30 procent av volymen kan man ta ut, säger  Skogsstyrelsen skogsskötselspecialist Sverker Rosell när vi möter honom på en hyggesfri avverkningsyta. 

På ett 15 hektar stort område på Segerstadhalvön har Skogsstyrelsen testat olika former av hyggesfri avverkning i vinter. Tanken är att myndigheten ska dra egna lärdomar som i sin tur ska komma de värmländska skogsägarna till del.

– Det är väl inte så jättestort intresse och det är därför vi vill väcka den här frågan. Vi vill ju att man ska jobba mer på det här sättet. Trakthyggesskogsbruket är ju väldigt dominerande och vi vill ju ha större variation, säger Sverker Rosell.

Hyggesfria avverkningar ger som regel skogsägaren lägre vinster. Men Skogsstyrelsen menar ändå att de är ett bra alternativ i skogar med mycket friluftsliv och där det finns naturvärden att värna.

– Svampar, mossor och även vissa skogsfåglar gynnas ju av det här sättet att bruka skog jämfört med om man går in och kalavverkar, säger Sverker Rosell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer