En man dömdes på fredagen till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat och ofredat tidigare partikamrater i Värmland. Foto: TT

Före detta partitopp dömd för olaga hot

Publicerad

Ett före detta toppnamn inom ett parti på en värmländsk ort dömdes på fredagen för bland annat misshandel och ofredande. Han döms också för att ha misshandlat sin egen mamma.

Värmlands tingsrätt dömde på fredagen en man i 60-årsåldern, som tidigare var partitopp i en värmländsk kommun, till rättspsykiatrisk vård. Enligt domen har mannen under framför allt 2015 och 2016 telefontrakasserat ett antal av sina tidigare partikamrater vid flera tillfällen.

Försvaret: Mådde dåligt

Hans före detta partikamrater tröttnade till slut på att svara när mannen ringde, men då talade han in hotelser och ofredanden på telefonsvarare istället. Själv har han, för rätten, påtalat att han under perioden mådde dåligt och att han befann sig i en desperat situation, såväl ekonomiskt som emotionellt.

Rätten lägger dock ingen vikt vid det utan menar att trots att man mår dåligt inte upprepade gånger får jaga personer över telefon bara för att kalla dem ”fascist”, ”fascistkärring”, ”knarklangare”, ”terroristkärring”, eller för att hota att döda dem.

”Har kontakt med militär och maffia”

I ett telefonsamtal till en inom partiet i har han också uppgett att han har kontakter ”med militären och maffian”, något som han själv uppger att han inte minns.

Han har under rättegången visserligen medgett att det är hans röst som hörs på de inspelade meddelandena, men att det också ”är möjligt att förvanska ljudmeddelanden”.

Tingsrätten menar dock att det är välutrett att det är mannen som gjort uttalanden och att det inte ”finns någon som helst grund för att anta att ljudmeddelandet förvanskats”.

Tidigare toppnamn på partilista

Mannen döms också för att ha misshandlat sin mamma genom att ha tryckt upp henne mot väggen och vridit om hennes näsa.

Den före detta politikern var inför valet 2014 ett toppnamn på partiets lista men har sedan dess lämnat politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.