Bankchefen Lenita Engström menar att småföretagare som Jessica Bjord Pettersson inte ska behöva oroa sig trots att Filipstads enda bankkontor stänger. Foto: SVT

Företagaren: ”Man slår undan benen på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Bjord Pettersson driver en djuraffär i centrala Filipstad och ser med oro på Handelsbanken nedläggning av det lokala kontoret.

– Det känns som att man slår undan benen på oss hela tiden, säger hon om utvecklingen som gått mot färre fysiska bankkontor och minskad kontanthantering.

Sen hennes bank, Handelsbanken, la ned kontanthanteringen på kontoret i Filipstad har hon fått åka flera mil för att lämna in kassan. Går hon över till en kontantfri butik är hon rädd att förlora kunder.

Från och med september, när Handelsbankens kontor i Filipstad stängs, blir hon tvungen att åka till Karlstad för företagets bankärenden – istället för att gå till andra sidan vägen.

– Jag jobbar ju själv i butiken varje dag och har inte möjlighet att komma iväg att göra de här sakerna, säger hon.

Lokalkännedom

Dessutom frågar hon sig hur det kommer bli om hon vill ta lån för investeringar, när banken inte längre finns på plats och därmed kanske har sämre lokalkännedom.

Men kontorschefen på Handelsbanken i Filipstad, Lenita Engström, är inte orolig.

– De kommer kunna fortsätta ha kontakt med oss och vi kan ju den här markanden och känner våra kunder, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.