Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Palm, prof i arbetsvetenskap, berättar om studien och Poja Shams, lektor i företagsekonomi, om tekniken som används. Foto: Nigina Aimal/SVT

Forskare vill veta hur anställda påverkas av robotkollegor

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med arbetsmiljön, medarbetarna och relationerna på arbetsplatsen när man får en robot som kollega? Det ska ett nytt forskningsprojekt på Karlstads universitet försöka ta reda på.

– Från tidigare forskning har vi sett att arbetsgivare ofta ser digitala lösningar enbart som effektiviseringar – men man glömmer de andra delarna som påverkas, säger Kristina Palm, professor i arbetsvetenskap. 

Kristina Palm leder projektet, som kommer pågå under två och ett halvt års tid. I studien kommer man bland annat undersöka medarbetarnas emotionella respons när de interagerar med sina robotkollegor – med hjälp av olika tekniska verktyg.

Olika typer av robotar

Man kommer titta på medarbetare till tre olika typer av robotkollegor i projektet: Chattbotar, som ofta återfinns inom kundservice, humanoida robotar som är mer lika människor, och kollaborativa robotar, som ofta återfinns i industriverksamhet.

Se hur undersökningarna görs i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.