Forskaren: Därför tackar utrikesfödda föräldrar ofta nej till socialtjänstens hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Fler utrikes- än inrikesfödda föräldrar tackar nej till socialtjänstens hjälp, menar Birgitta Persdotter som forskat på socialtjänstens arbete med barn. I klippet svarar hon på varför och hur man kan ändra på inställningen.

Desinformationskampanjen som pågått mot svensk socialtjänst de senaste veckorna med anklagelser om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn har väldigt lite med den verklighet som Birgitta Persdotter, universitetslektor i socialt arbete vid Karlstads universitet, sett in sin forskning om socialtjänstens arbete med barn.

– Socialtjänsten får mer än 330 000 orosanmälningar gällande fler än 180 000 barn. Av dem anses ungefär hälften vara i behov av stöd, men bara 30 procent får någon typ av insats, berättar Birgitta Persdotter.

Men eftersom många utrikesfödda familjer tackar nej till frivilliga insatser, finns en övervikt av utrikesfödda barn i statistiken för tvångsomhändertagna barn. Trots det beviljas pojkar med utländsk bakgrund färre insatser från socialtjänsten än andra barn, enligt de forskningsstudier som bland andra Birgitta Persdotter står bakom.

I klippet svarar hon på varför utrikesfödda föräldrar ofta nej till socialtjänstens hjälp och hur man kan ändra på inställningen.

”Krävs mer än information om lagtexter”

Birgitta Persdotter konstaterar att det krävs mer än information om lagtexter för att skapa en förståelse för hur svenska myndigheter arbetar. Hon efterlyser bland annat ett tydligare barnrättsperspektiv i den svenska integrationspolitiken och skulle också gärna se någon form av föräldrautbildning där dessa frågor tas upp som en tydlig del i integrationsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.