Karlstadbon om desinformationskampanjen: ”Kan förstå att folk dras till det”

Uppdaterad
Publicerad

Falska rykten om att socialtjänsten ”kidnappar” muslimska barn har fått stor spridning i arabisktalande kanalar på sociala medier och vållat både demonstration och debatt. Karlstadbon Mohamed Ismail är en av många som sett en del av klippen som sprids.

– Jag håller inte med i vad de säger, men jag kan förstå att folk dras till det, säger han.

SVT Nyheter Värmland möter Mohamed Ismail på fredagen. Precis som väldigt många andra har han tagit del av innehåll i den desinformationskampanj som pågått på nätet de senaste veckorna. Enligt Mohamed har ”alla hört många historier från förorten” om att socialtjänsten ”tar barn för väldigt små anledningar”.

Starta klippet i spelaren för att höra Karlstadbon Mohameds tankar om ryktesspridningen.

I samband med fredagsbönen gick bland andra Islamiska kulturföreningen i Karlstad ut och tog avstånd från den senaste tidens intensiva ryktesspridning. Detta efter att Sveriges Imamråd tidigare gått ut med en sådan uppmaning.

”Finns en oro”

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar är det våldsbejakande islamistiska organisationer som ligger bakom den falska informationen. Vid socialtjänsten i Göteborg befarar man att det riskerar leda till att föräldrar inte vågar söka hjälp.

– Det finns en oro för att de inte känner till hur socialtjänsten arbetar. Man får sin information från grannar, i föreningar och i religiösa sammanhang. Då vågar de här föräldrarna inte be om hjälp och avsäger sig stöd de kan få, säger socialarbetare Bettan Byvald.

Då kan barn omhändertas

Om socialtjänsten får information om att ett barn far illa eller riskerar att fara illa, så är de enligt lag skyldig att utreda saken. I första hand ska frivilliga vårdinsatser och stöd sättas in, i samråd med vårdnadshavarna.

Om det inte finns något samtycke till vården och det dessutom finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas, kan barnet omhändertas enligt lagen om vård av unga.

Läs mer om hur det fungerar här och här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.