Lotta Braunerhielm forskar om platsutveckling och enligt henne kan obemannade butiker gynna landsbygden. Foto: SVT

Forskaren: Kan skapa hållbara lösningar för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Obemannade butiker som har öppet dygnet runt kan vara ett sätt att skapa hållbara lösningar för livet på landsbygden. Det säger Lotta Braunerhielm, forskare på Karlstads universitet.

Hon forskar inom kulturgeografi och turismvetenskap med fokus på platsutveckling – vad som gör en plats attraktiv att leva på och att besöka.

De senaste årens digitala utveckling inom bland annat besöksnäringen är central inom olika forskningsprojekt som hon drivit. Hon tycker det är viktigt att inte ta stadens förutsättningar till landsbygden, utan se till vilka möjligheter som finns på varje enskild plats.

– Vi lever i en uppkopplad värld, och med den digitala utvecklingen har förutsättningarna att leva på landsbygden blivit bättre. Om man till exempel har ett arbete med obekväma arbetstider, kan man ändå välja att handla lokalt med en obemannad butik som är tillgänglig dygnet runt, säger Lotta Braunerhielm.

Hör henne berätta i klippet vad digital service betyder för en ort på landsbygden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.