Så här tycker Rikard Ohlin att dygnet-runtöppet fungerar Foto: SVT

Lyckad satsning på butik i Sillerud öppen dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Ett mobilt bank-id är vad som behövs för att handla på lanthandeln i Sillerud, efter stängningsdags. Med hjälp av det legitimerar man sig och släpps in i den obemannade butiken.

– Det händer titt som tätt att jag är här och handlar sent på kvällen, berättar Jessica Ekenbäck, en av många kunder som både handlar när butiken är öppen som vanligt och efter att butikspersonalen gått hem.

Flera försök pågår

Försök pågår på flera håll i landet med helt obemannade mindre butiker, men det är bara den i Sillerud utanför Årjäng som har personal som vanligt på dagarna för att sedan kunna öppnas med mobilen övriga tider på dygnet. Och det går bättre än väntat.

– Vår omsättning på obemannade tider ligger mellan fem och upp till 10-11 procent, och det är bättre än förväntat, konstaterar butiksägaren Rikard Ohlin.

Han berättar att det är kunder i butiken dygnet runt. Allt ifrån skiftarbetare till äldre med tidiga morgonvanor och yngre som är vakna länge.

Färre snatterier nu

Och trots att det inte finns personal på plats har snatterier och stölder inte ökat, snarare tvärtom.

– Vi vänder på det hela genom att öppna mer men bevaka mer och ha butiken upplyst blir butiken säkrare, säger Rikard Ohlin.

Se mer om den digitala satsningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.