Se när Lutz Eckstein och doktoranden Elin Blomqvist undersöker lupinerna i det nya forskningsprojektet. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Forskningsprojekt i Karlstad ska effektivisera bekämpning av lupiner

Uppdaterad
Publicerad

Högväxt och konkurrenskraftig – den invasiva blomsterlupinen kan skådas längs många vägkanter runt om i landet. En forskargrupp från Karlstads universitet ska nu ta reda på när växten mest effektivt kan bekämpas.

I Värmland finns många artrika vägkanter, mot vilka blomsterlupinerna utgör det största hotet. Bekämpning av lupiner görs årligen och ofta vid en förbestämd tidpunkt. Det leder ofta till att de bekämpas för sent, då växterna är starkare.

Nyligen inleddes forskningsprojektets första del, där lupinerna grävs ut och undersöks.

– I detta skede undersöker vi lupinerna i olika utvecklingsstadium. Vi tar reda på när de är som minst motståndskraftiga, berättar Lutz Eckstein, professor i biologi vid Karlstads universitet.

Häng med på utgrävning och hör Lutz Eckstein samt doktoranden Elin Blomqvist berätta om forskningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.