Förslag om att stärka den logopediska kompetensen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stärk den logopediska kompetensen i Värmland. Det föreslår Socialdemokraterna i en motion till regionfullmäktige. En god tanke, men ändå något som retat upp logopeder att skriva arga insändare.

– Vi ser ett behov som inte är tillgodosett i Värmland. Vi har brist på logopeder, därför har vi skrivit den här motionen, säger Mats Sandström (S), oppositionsråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Värmland och Kalmar utgör enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen bottenligan när det gäller hur många logopeder det finns per 100 000 invånare. Långt under riksgenomsnittet, och trots vissa satsningar har Värmland halkat ner i listan istället för att klättra.

– Att vi ligger lågt beror nog inte på att vi blivit färre, utan att andra regioner satsat mer än vi de senaste åren, säger Susanna Wennerfelt, chef för legopedenheten i region Värmland.

Logopeder upprörda

Wennerfelt nämner bland andra Norrköping som gjort en stor satsning på skollogopeder i kommunen. I sin motion skriver socialdemokraterna inte att det behövs fler logopeder, utan att man behöver öka den logopediska kompetensen. Något som fått logopeder så arga att de reagerat med insändare, där man bland annat konstaterar att ingen väl skulle väl drömma om att kalla poliser för ”polisiär kompetens”.

– Vi som lekmän kanske inte alltid uttrycker oss korrekt i facktermer, och är det någon som missförstått ber jag om ursäkt. Men det är logopeder vi menar och inget annat, säger Mats Sandström.

Antalet logopeder per 100 000 invånare, november 2019

Gotland: 29

Stockholm: 25

Halland: 24

Uppsala: 23

Östergötland: 21

Västerbotten: 20

Västmanland: 18

Västra Götaland: 18

Skåne: 16

Jämtland: 16

Dalarna: 15

Gävleborg: 15

Västernorrland: 15

Jönköping: 14

Blekinge: 14

Kronoberg: 13

Sörmland: 13

Örebro: 13

Norrbotten: 12

Kalmar: 11

Värmland: 11

RIKET: 19

Källa: Socialstyrelsen

Fakta: Vad gör en logoped?

En logoped utreder och behandlar patienter med olika sorters svårigheter, främst kopplade till röst och tal.

Det kan handla om stamning, röstproblem, tal- och språksvårigheter hos barn och vuxna, sväljsvårigheter eller läs- och skrivsvårigheter.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.