Försvarsadvokaten pekar på en okänd gärningsman till mordet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsadvokat Leif Silbersky anser att åklagaren inte kunnat bevisa att det är 20-åringen som begått mordet på Kronoparken och inte heller genomfört det rån och rånförsök han åtalats för.

– Jag påstår inte att det är riktigt som han säger, men jag påstår att det är möjligt, sade Silbersky i sin plädering under den sista rättegångsdagen i dag.

Försvarsadvokaten menar att åklagarsidan inte kunnat bevisa att hans klient, den 20-årige mannen som sitter häktad sedan i somras, talar osanning när han nekar till de brott han anklagas för och när han redogör för händelserna i åtalet. Bland annat har 20-åringen sagt att blodet från kvinnan som hittades i hans dusch måste han transporterats dit via hans hand eftersom hon fick näsblod när han slog henne med handen två gånger. Silbersky anser att åklagare och målsägarbiträde kommer med spekulationer och hypoteser.

– Det som är intressant är om det kan vara som min klient säger. Det är rättssäkert och kan kallas för juridisk bedömning, sade Silbersky.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

LÄS MER: Ung kvinna hittad död – polisen utreder mord

20-åringen bör frikännas menar advokaten.

– Det finns inte heller en enda expert i det här målet som säger att det här inte kan ha inträffat (såsom hans klient berättat, reds anm), sade Silbersky som också pekar på att det kan ha varit en okänd gärningsman som slog ihjäl den 25-åriga kvinnan efter det att 20-åringen lämnat lägenheten.

”Han är gärningsman”

Vice Chefsåklagare Cecilia Aronsson anser dock att det finns tillräckliga bevis för att 20-åringen ska dömas för både mord och rån plus försök till rån.

– Jag påstår att det är visat att han är gärningsman. Det har åberopats flera omständigheter som pekar på att han är gärningsmannen, sade hon i sin plädering i dag.

LÄS MER: I dag avslutas rättegången i Kronoparksmordet

Aronsson menar att 20-åringen har haft avsiktsuppsåt och bör dömas för mord.

– Han hade uppsåt att beröva henne livet. Våldet är mycket allvarligt, sade hon. Han har handlat sakligt och rationellt genom sitt städande och att han tagit med sig gods från lägenheten, fortsatte hon.

Åklagaren: ”Likheter med rånet”

Åklagaren drog även paralleller mellan de båda brottstillfällena, rånet och rånförsöket den 24 maj samt mordet. Hon menar att 20-åringen även vid rånet var mån om att ta bort alla spår efter sig när han var noga med att ta med en fimp till en cigarett som han rökte.

Det var ungefär en vecka före mordet som två personer utsattes för rån och försök till rån i Karlstad. Paret beskrev i tingsrätten i dag ett besinningslöst våld när 20-åringen tvingade sig in hemma hos en av dem och försökte få både pengar och smycken.

– När det gäller tillvägagångssätt måste tingsrätten titta på hur han slår målsägande vid rånet. Han slår upprepade gånger med mobiltelefon, det är precis samma sätt som han slog den 25-åriga kvinnan på, sade vice chefsåklagare Aronsson.

Nu under eftermiddagen överlägger rätten och tittar på bevisningen för att se om mannen ska vara fortsatt häktad eller inte i väntan på dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Mer i ämnet