Försvarsadvokat Anders Olsson med sin klient. Foto: SVT

Försvaret: ”Han har känt sig utnyttjad både känslomässigt och sexuellt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som står åtalad för mordet på sin lärare har erkänt i förhör att det var han som tog hennes liv. Enligt hans försvarsadvokat Anders Olsson har 20-åringen känt sig uttnyttjad av den 69-åriga kvinnan.

– Han har känt sig utnyttjad på olika sätt av målsäganden, både känslomässigt och sexuellt, säger Anders Olsson.

– Dels så var han i psykisk obalans, i det närmsta psykotisk och dessutom kände han att han blivit utnyttjad av den här kvinnan, säger Anders Olsson.

Det var mannen själv som larmade 112. I förhör har han berättat hur han ströp kvinnan, som varit hans lärare. Relationen mellan de två ska enligt åklagaren utvecklats till något mer än bara en vänskaplig relation.

Misstänkt mord på volontär i Kil

Förnekar mord

Försvaret kommer förneka mord.

– Vi får se var vi landar, om det blir dråp eller vållande till annans död, säger Anders Olsson.

– Det är ingenting som var planerat, det bara hände. Han kan inte förklara varför det blev så här, säger Anders Olsson.

Inlagd på psyket

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och enligt den lider han inte av en allvarlig psykisk störning. Däremot var han intagen på en psykiatrisk mottagning vid flera tillfällen innan mordet.

– Den [rättpsykiatriska undersökningen, reds. anm.] pratar ju om en allvarlig psykisk störning men han hade precis kommit ut från en psykiatrisk klinik den dagen och varit inlagd ett antal dagar, säger Anders Olsson.

Enligt polisens förundersökningsprotokoll ska mannen upplevt psykotiska symptom under tiden han vårdades på psykmottagningen.

Åklagaren yrkar i åtalet på att mannen, förutom att han döms för mord, också utvisas ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på volontär i Kil

Mer i ämnet