Foto: SVT

Fortfarande vanligt med ”dickpics”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan rapporterade vi om hur vanligt det är att unga får dickpics, bilder på könsorgan, skickade till sig i sociala medier. Skolledningen på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad lovade att ta tag i frågan då, men nu visar det sig att det inte hänt så mycket.

– Det är som det var innan, säger Agnes Thyselius, elevkårens ordförande.

När SVT Nyheter Värmland besökte Sundsta-Älvkullegymnasiet i oktober 2017 berättade elevkåren att det är vanligt att unga, framför allt tjejer, oönskat får bilder på könsorgan från både killar de känner och okända personer. Det här kan vara sexuellt ofredande, ett brott som kan straffas med upp till två års fängelse. Gymnasiechefen berättar att de lyfte frågan för ett år sedan och såg bland annat över likabehandlingsplanen på skolan efter det.

– Det som var värdefullt med det var att när det var aktuellt blev det en diskussion om likabehandling, om hur vi beter oss mot varandra, säger Anders Jonsson, gymnasiechef.

Inga anmälningar har kommit in

Då uppmanade han alla som fick oönskade bilder på könsorgan att anmäla det till skolledningen. Men några sådana har inte kommit in.

– Som jag sade för ett år sedan hade jag inte hört något om några sådana bilder då, det har jag inte gjort nu heller, säger Anders Jonsson.

Men elever som vi har pratat med säger att de fortfarande får oönskade bilder på könsorgan i sociala medier.

– Det hände mer ofta innan metoo började, för jag tror att folk började bli lite rädda då. Det blev väl någon gång varannan vecka kanske, någon gång i månaden. Nu är det inte lika regelnundet längre, säger Elaine Lindström, operativ chef i elevkåren på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

”Speglar hela metoorörelsen”

Inte heller elevkårens ordförande Agnes Thyselius tycker att det har skett någon förändring sedan reportaget om dickpics för ett år sedan.

– Det har inte varit någon vidare diskussion om ämnet heller. Så det är som det var innan.

Vad tänker du om det, att det rann ut i sanden?

– Jag tycker det är illa, men jag tycker också att det speglar hela metoo-rörelsen, att det hade kunnat hända mycket mer. Det var väldigt stor uppståndelse för ett år sedan och nu tycker jag att det är lite bortglömt.

Ska kontakta elevkåren

Nu, ett år efter SVT:s reportage om att det är vanligt att elever på skolan blir utsatta för det som kan vara sexuellt ofredande, säger skolchefen att han ska agera i frågan.

– Jag sitter och funderar under intervjun och jag ska ta kontakt med elevkåren tänkte jag, och se hur de upplever det, som steg ett, säger Anders Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.