Foto: SVT

Svårt nå ut med information om eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det regnat i delar av Värmland det senaste dygnet är det fortfarande extremt stor brandrisk i länet.

– Det regn som kommit har inte gjort någon större skillnad, säger Catrin Hasewinkel, kommunikationsansvarig vid Länsstyrelsen i Värmland.

Det är fortsatt eldningsförbud i länet. Men enligt Länsstyrelsen är det svårt att nå ut med information om att det även är förbjudet att elda i de eldstäder som finns anlagda i naturområden.

Och alla respekterar inte eldningsförbudet.

– Vi har haft vissa problem med att nå ut med uppgifterna och då handlar det i första hand om utländska turister, säger hon.

Kjell Hemblom som är tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen säger att det också kan vara ett problem med de eldplatser som finns runt om i naturområden i Värmland där det ibland också finns skyltar som uppmanar till att ”elda här”.

– Eldningsförbudet gäller oavsett vad som står på skyltarna, säger Kjell Hemblom.

Täcker över skyltar

Man försöker nu byta ut eller täcka över de skyltar som uppmanar till eldning. Hur många det handlar om är oklart.

– Vi jobbar med det, men det är förstås ett jättejobb rent praktiskt, säger han.

Catrin Hasewinkel säger att det gått ut information på både svenska och engelska till alla turistbyråer och till campingplatser om eldningsförbudet som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.