Foto: SVT

Fortsatt tufft efter torkan – ridskolorna går på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Ridskolor i flera värmländska kommuner har under hösten tvingats söka ekonomiskt stöd efter att priset på foder ökat markant. Sunne Ryttarförening räknar med ökade utgifter på 70 000 kronor för det hö som behövs.

Den varma och torra sommaren ledde till foderbrist på många håll i landet och det har bland annat drabbat ridskolor.

Sunne Ryttarförening är en av de klubbar som nu räknar med underskott efter att höpriset stigit.

– För oss har foderpriset ökat med en krona och 50 öre per kilo, vilket är en ökning med 75 procent, och det slår hårt mot hela vår verksamhet, säger Malin Lundström, ordförande i Sunne Ryttarförening.

Sökt stöd och höjda priser

För att minska underskottet har ridskolan höjt priset på lektionerna med tio kronor per timme. En junior får nu betala 160 kronor per timme istället för 150.

Dessutom har ryttarföreningen nu ansökt om stöd hos Sunne kommun för att täcka den ökade kostnaden för foder. Den extra utgiften väntas bli 70 000 kronor för det hö som köpts under hösten och kommer att köpas under våren.

– Vi har ansökt om ett stöd som nästan täcker de ökade utgifterna och överskjutande del försöker vi klara med egna medel, säger Malin Lundström.

Flera ridskolor har det svårt

Sunne Ryttarförening är inte ensam om sina bekymmer. Ridskolor i flera värmländska kommuner har under hösten ansökt om extra ekonomiskt stöd för att täcka sina ökade foderkostnader.

Karlstads kommun har hittills fått in ansökningar från två ridskolor. Sörmons Ridklubb har ansökt om ett stöd på 75 000 kronor och Rudskogens Ryttarförening har ansökt om att få cirka 20 000 kronor.

– Om de kan specificera hur mycket utgifterna ökat på grund av prishöjningar så är kommunen beredd att stötta, säger Karin Karlsson som är verksamhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

I Arvika har kommunen beviljat stöd till Arvika Ridklubb och Knöppelåsens Ryttarsällskap på 50 000 kronor vardera.

– Det här var en exeptionell situation och vi kände att kommunen skulle bidra och hjälpa till, säger kultur- och fritidschef Eriqa Lindsten.

Även Kristinehamns kommun har beviljat stöd. Christinehamns Ridklubb får ett utökat bidrag på upp till 120 000 kronor för inköp av hösilage.

Hur det blir i Sunne kommun är fortfarande inte beslutat. Beskedet till Sunne Ryttarförening väntas komma senare i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.