Fortsatta problem efter regnen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenmängderna i Värmland och Halland fortsätter att ställa till det för väg- och tågtrafikanter. E 18 är fortsatt stängd trots att vattnet börjat rinna undan i Kristinehamn.

Förra veckans skyfall har spolat bort både väg och banvall på platser i Västsverige. Även om regnet nu ser ut att klinga av kommer det ta flera dagar innan tåg- och vägtrafikanter får fritt fram igen.

– Vissa mindre vägar har öppnats, men E 18 österut i Kristinehamn är fortfarande stängd. Prognosen är att ett körfält ska öppnas på onsdag klockan tio, säger Pernilla Fransson, enhetschef för trafikledningen på Trafikverket.

Översvämningar i Kristinehamn

I Halland spolades banvallen bort mellan Varberg och Skene i helgen. Där kommer det inte att vara farbart förrän tidigast på onsdag.

Tågen mellan Kristinehamn och Karlstad stoppades på nytt under måndagen på grund av höga vattenflöden.

Strax före lunch på måndagen nedgraderade SMHI varningen för höga flöden i Värmland, från två till ett.

– Det har sjunkit undan och torkat upp där det var värst i helgen, säger Gustav Carlsson, jourhavande hydrolog på SMHI.

Det ligger kvar ett område med lokala skurar över Götaland, men regnen är på väg bort för att ersättas av ett högtryck framåt tisdag kväll eller onsdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet