”Vi har ju levt med det här dygnet runt i två år och sju månader”, säger en av de nu friade kvinnorna. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Friades från ansvar för John Walters död: ”Har gråtit av lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

De dömdes i tingsrätten för att ha vållat femårige John Walters död i samband med att han smet ut från HVB-hemmet Platea i Hagfors och senare hittades drunknad. Men i dag friades båda de tidigare anställda av hovrätten.

– En lättnad, säger den ena av kvinnorna.

Det blir ett smått osammanhängande samtal när SVT Nyheter Värmland når en av de kvinnor som nu friats från ansvar för femårige John Walters död.

– Jag har gråtit av lättnad men har samtidigt lite svårt att förstå att det slutligen kommit en dom som frikänner oss. Vi har ju levt med det här dygnet runt i två år och sju månader, säger kvinnan.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Lång mardröm

Hon beskriver tiden som gått sedan John Walter avvek från HVB-hemmet Platea och sedan hittades drunknad i intilliggande Uvån som en lång mardröm. Först en förundersökning som drog ut på tiden, därefter ett åtal och så småningom en fällande dom i tingsrätten, en överklagan och nu en friande dom.

– Jag känner lättnad, såklart. Vi har ju känt att detta varit fel hela tiden. Det har varit hemskt att vi två blev uthängda och att våra chefer inte tagit något ansvar alls för det som hänt, säger den friade kvinnan.

Inget firande

Men något firande kommer det inte bli.

– Nej, jag kommer inte fira. Jag känner med föräldrarna och deras förlust och har stor respekt för att de är missnöjda med domen. Men det har inte varit rätt att bara lägga ansvar på oss

Försvararna nöjda

– Jag är nöjd med domen. Jag är nöjd att hovrätten lyssnat på våra argument, dels för min klients skull men också för övriga arbetstagare inom vård och omsorgs skull, säger advokat Sofia Möller som försvarade den ena kvinnan.

Hennes kollega David Halén Lindberg försvarade den andra kvinnan och även han välkomnar hovrättens dom.

– Jag kan konstatera att domen både är välskriven och välmotiverad. Domstolen har kommit till en korrekt slutsats när de finner att min klients handlande inte avvikit från det aktsamma i sådan grad att det kan läggas till grund för straffrättsligt ansvar, låter han meddela i en skriftlig kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kollegorna från HVB-hemmet efter domen: ”En lättnad” Foto: Samy Dahlman Taman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet