”Fruktansvärt och ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog sex år, men nu vågar friidrottsstjärnan Moa Hjelmer berätta att hon våldtagits av en annan aktiv.

-Det är fruktansvärt och ofattbart att det kunde hända, säger den dåvarande förbundskaptenen Stefan Olsson från Karlstad.

På Instagram skriver den 27-åriga löparen, som tog EM-guld 2012, att händelsen skedde efter Finnkampssegern 2011 då hon efter festen följdes till hotellet av mannen.

”Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom. Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver Hjelmer.

”Vad gjorde jag för fel?”

Hjelmer skriver att hon efteråt tog sina saker och gick därifrån.

”Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit 6 år innan jag vågar berätta. Tack #metoo”.

Hjelmer, som i slutet av säsongen gjorde comeback efter att ha fött sitt andra barn, tog steget att berätta sedan drygt 2 000 kvinnor inom svensk idrott ställt sig bakom metoo-uppropet #timeout.

Stefan Olsson, som numera är generalsekreterare i friidrottsförbundet, har varit i kontakt med Hjelmer.

– Hon mår bra och vet att vi finns till hands om hon vill ha stöd, säger han.

Samhällsproblem

Han berättar att Hjelmer sagt till honom att det som hände henne inte är något friidrottsproblem, inte något idrottsproblem utan ett större samhällsproblem.

– Och jag uppfattar det inte som att hon lägger någon skuld på oss ledare, att vi inte sett något. Jag har försökt att dra mig till minnes om vi kunde ha gjort något på något annat sätt. Men förbundets ledarskap har de 10-20 senaste åren byggt på att få alla aktiva att må bra, att alla ska känna sig trygga och att se den lilla individen i det stora landslaget. Men det har uppenbarligen inte räckt, säger Olsson.

Visselblåsarfunktion

För friidrottsförbundet är det en prioriterad fråga hur man uppträder mot varandra och hur man ökar transparensen och får dem som råkar ut för något att berätta. Förbundet lade därför fram en motion till Riksidrottsmötet tidigare i år om en visselblåsarfunktion inom idrotten, vilken antogs.

– Förslaget gick igenom och funktionen håller på att sättas upp på Riksidrottsförbundet, säger friidrottsordföranden Björn O Nilsson.

Även friidrottens motion om en etisk kod inom idrotten gick igenom vid Riksidrottsmötet och ett förslag håller nu på att tas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.