Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under söndagen ägde det fartfyllda momentet maraton rum på hästcentret i Kil. Lina Thor, som tävlar tillsammans med Diana Johansson gör sig redo inför tävlingen. Foto: SVT

Full fart på körtävlingen i Kil

Uppdaterad
Publicerad
Under helgen har den årliga tävlingen i sportkörning på Kils hästcenter gått av stapeln. För Diana Johansson från Kil som även varit med och arrangerat årets körtävling, är körningen den absoluta favorithobbyn. – Hästarna ska ha det bra och vi ska ha roligt, och det har vi, säger hon.

Två dagar med tre olika körmoment. En dressyrtävling, en precision och det avslutande fartfyllda maratonmomentet. 48 ekipage med hästar och ponnyer i olika raser och storlekar.

Diana Johansson fastnade för sportkörning för lite mer än tio år sedan och sen dess har hon varit fast.

– Det är en riktigt rolig sport. Man försöker hjälpa varandra så gott det går på tävlingsplatsen och man hjälps åt för att komma i mål, säger Diana Johansson, tävlande hemmakusk och tävlingsledare för Fryken-racet 2020.

Högt tryck på anmälan

Bara om några dagar bär det av till nästa tävling som är i Skåne.

– Det bästa är att alla kan i stort sätt vara med, har man en häst som är inkörd så kan man vara med, även med billigare utrustning och enklare grejer, alla kan testa på.

Eftersom det är många tävlingar som är inställda i år har trycket varit högt på de få som arrangeras. Flera tävlande åker långt, från Skåne och Småland.

– Det var ett högt tryck i år, det blev fullbokat 36 minuter efter att vi öppnade anmälan. Så vi kom fram till att vi kunde ta in lite fler i år, så alla som stod i kö fick en tävlingsplats, säger Diana Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer