Snabbt bygge vid Colin´s Crest

Uppdaterad
Publicerad

Nedräkningen har börjat och nu börjar det synas runt om i länet att Svenska Rallyt närmar sig. Totalt jobbar 4.000 personer med VM-tävlingen som fortfarande är Sveriges största återkommande arrangemang.

Vid publikfavoriten Colin's Crest på specialsträckan Vargåsen har det byggts för fullt den senaste veckan.

Oskar Hjortsberg har tillsammans med kollegor och ställningsbyggare satt upp 70 gånger 12 meter ställning och loger.

– Det tar ungefär sju dagar för sju man att sätta upp alla VIP-loger, scen och publikplatå här, berättar Oskar Hjortsberg, som arbetar som leversansvarig vid arvikaföretaget Livesides.

Vilken är er största utmaning?

– Det är nog vädret. I går var det en isbana här och då är det svårt att ta sig fram med alla maskiner. När vi började jobba var det ner mot minus 20 grader och då är det också lite svårjobbat, säger Oskar Hjortsberg.

300 mil band

Ett intensivt arbete pågår och mycket återstår innan tävlingen kan börja. Hamnen ska bli serviceplats, tält och loger ska byggas, vägar ska plogas, hundratals skyltar ska sättas på rätt plats och mycket mycket mer. Allt på en yta från Dalarna i norr till norska Hedmark i väster och Karlstad i söder.

Det kanske inte är så konstigt att rallyt engagerar över 4.000 personer. Bara en sån sak som avspärrningsband.

– Vi har 300 mil avspärrningsband som ska sättas upp. Det är ett enormt jobb och mycket logistik för att få allt på plats, säger Glenn Olsson.

Svårslaget rekord

44 meter, så långt flög belgaren Thierry Neuville, när han slog rekord vid Colin's Crest förra året.

Lantbreväraren Lars Jansson kommer åkandes i lugn fart över Colin's Crest med sin postbil, men han visar inga tecken på att vilja göra några rekordförsök.

– De bygger ju för fullt här så det gäller att ta det försiktigt. Det är ju inte rally än, säger han med ett leende.

Ärligt talat, har du inte testat att flyga lite här någon gång?

– Nej, det har jag faktiskt inte, men jag kanske ska börja med det?

Viktigt hopp

Glenn Olsson har inte heller gjort några rekordförsök vid Colin's Crest. Frågan är vem vd:n tror kommer ta hem priset i Colin's Crest Award i år?

– Det är svårt. Det är ju inte så att de tjänar tid på att hoppa långt utan de vill ju egentligen dämpa hoppet. Men det har ju blivit sådan prestige och sådan uppmärksamhet kring det. Jag tror nog att Nueville kommer villa behålla det. Jag vet att det är viktigt för Hundai att vinna, säger Glenn Olsson.

Har du någon favoritförare?

– Ja, jag hoppas ju på att Mikkelsen ska få vinna. Han var ju väldigt nära förra året. Vi har ju använt honom lite som vår hemmaförare. Han är ju norrman och vi kör i Norge så vi tycker att vi kan kalla Norge hemmaplan också, säger Glenn Olsson.

100 miljoner tittar

Bara på specialsträckan Vargåsen väntas 15.000 besökare, varav 6.000-8.000 vid Colin's Crest. Förutom alla som tar sig ut i skogen för att se VM-rallyt på plats har man 100 miljoner unika tittare, enligt Glenn Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt Värmland 2016

Mer i ämnet