Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Fullt utvecklad brand på HVB-hem

Publicerad

Två personer fick föras till sjukhus efter en rejäl brand på ett HVB-hem i Skoghall på onsdagskvällen.

Branden rubriceras som mordbrand men det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. I dag ska polisen göra en teknisk undersökning på brandplatsen.

– Vi ska hålla förhör med personal och de som bott på boendet. Sen blir det säkert så att vi håller förhör med personal från räddningstjänsten för att bilda oss en uppfattning om vad som har hänt, säger Anders Forsman, som är polisens förundersökningsledare.

För de ungdomar som bodde på HVB-hemmet ordnades tillfälligt boende vid Sätterstrand.

Larmet kom vid 18.15-tiden på onsdagskvällen.

– Det handlar om en fullt utvecklad brand, säger Nils Weslien räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

– Byggnaden består av tre delar och två av dessa är övertända.

Två personer fördes till sjukhus med befarade rökskador. Enligt en kommuniké från Centralsjukhuset ska de ha ådragit sig lindriga skador.

– Personen har inandats rök i samband med att man sökt igenom lokalerna efter personer, säger Dan Sööder, länsvakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Enligt en kommuniké från Centralsjukhuset ska de vara lindrigt skadade.

Inga personer kvar i byggnaden

Det fanns under en tid farhågor om att personer kunde ha varit kvar i byggnaden men vid 20.25 meddelades det att de som stod skrivna på adressen var utrymda.

– Polisen och Hammarö kommun har stämt av med boendelistan och det ska inte vara någon som fattas, säger Nils Weslien.

Branden den 12 juli ödelade stora delar av byggnaden som hyser såväl HVB-hem som öppenvårdsverksamhet. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Totalt arbetade tre stationer, Hammarö, Karlstad och Vålberg, med branden.

– Vi kommer vara kvar här ett antal timmar till, säger Nils Weslien.

Kommunen på plats vid boendet

Byggnaden innehåller förutom HVB-hem också verksamhet för öppenvården och drivs av Hammarö kommun.

– De som bor på HVB-hemmet har körts till ett annat boende, så det är löst. När det gäller de andra boende, som bor där genom öppenvården, så jobbar vi med att lösa det nu, säger Elin Karlén-Gustafsson, kommunikatör på Hammarö kommun.

Representanter från Hammarö kommun var på plats vid boendet under kvällen.

– Personal från både fastighetsenheten och socialförvaltningen sitter nu och håller på att lösa situationen, säger Elin Karlén-Gustafsson.

Utreds som mordbrand: ”Snabbt brandförlopp”

Vad som hade startat branden visste man inte på onsdagen men polisen bekräftar att händelsen inledningsvis rubriceras som mordbrand, till dess att man vet vad som orsakat det hela.

– Jag kan säga så här: när befälet på Hammarö kom till platsen rapporterade han att det var full fart på branden. Det var ett mycket snabbt brandförlopp, och det finns all anledning för polisen att undersöka det här, säger Nils Weslien.

Från polisens håll kommer det hela undersökas när det svalnat på platsen.

– Den tekniska undersökningen som görs får ge vid handen om det är ett brott som har begåtts eller inte. Sen kommer vi höra de som har varit på platsen för att få en bild av händelsen, säger Dan Sööder vid polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand på Skoghall

Mer i ämnet