Foto: SVT

Besked om brandorsak på HVB-hemmet dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta flera veckor innan beskedet om vad som orsakade branden på HVB-hemmet på Skoghall kommer. Orsaken är att det är semestertider på Nationellt forensiskt center, NFC, där spåren ska analyseras.

Polisens tekniker var under måndagen på plats i de totalförstörda husen i Skoghall, som tidigare var hem för cirka 25 personer i form av HVB-hem, serviceboende och akutboende. Man sökte bland annat med hund för att hitta spår som kan reda ut vad som gjorde att branden startade på onsdagskvällen.

Polisen sökte bland annat med hjälp av hund i det totaltförstörda HVB-hemmet. Foto: SVT
Brand på Skoghall

– Vi vet inte så mycket om brandorsaken än, teknikerna har nu gjort sitt och vi får se vad NFC:s utlåtande är på brandprovet. Det som är intressant är såklart om det finns spår av brandfarlig vätska, säger förundersökningsledare Johnny Thomann.

”Kan dröja flera veckor”

Men beskedet kommer att dröja. Spåren från dagens undersöknings skickas nu vidare till NFC för analys.

– Det tar lite tid, det är ju semestertider där också så det kan dröja flera veckor. Fall där folk sitter frihetsberövade har förut och i det här fallet har vi ju ingen frihetsberövad, säger Johnny Thomann.

Branden den 12 juli ödelade stora delar av byggnaden som hyser såväl HVB-hem som öppenvårdsverksamhet. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Polisen efterlyser också tips från allmänheten.

– Om det är någon i allmänheten som sett något som verkar mystiskt runt tidpunken för branden, som 18.12 före eller efter eller bara har hört något som kan vara av intresse så hör av er. Eller hört något.

Foto: SVT

Från kommunens sida meddelar man också att boendesituationen för de som nu står utanför hem har löst sig permanent.

– Vi har lagt fram förslag på flera permanenta lösningar för verksamheterna, säger Elin Karlén Gustafsson, kommunikatör på Hammarö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på Skoghall

Mer i ämnet