arkivbild Foto: SVT

Funktionshindrad på Hammarö kom inte ut på hela sommaren – hissen trasig

Uppdaterad
Publicerad

En funktionshindrad kvinna på ett LSS-boende på Hammarö kunde inte ta sig ut från sitt boende under hela sommaren då hissen var trasig. En anställd, som Lex Sara-anmälde händelsen, skriver i anmälan att brukaren har befunnit sig inomhus i över två månader i värmen.

Lägenheten där kvinnan bor är ett LSS-boende som kommunen hyr av en bostadsrättsförening. Tidningen VF var först att rapportera om händelsen där hissen på boendet gick sönder den fjärde juni. Kvinnan, som inte vågar gå ut under höst och vinter, blev fast i sin lägenhet över två månader. Först den 14 augusti lagades hissen.

– Det är väldigt tråkigt att bostadsrättsföreningen inte lyckades laga hissen, säger enhetschef Inger Elgemark till SVT Nyheter Värmland.

Trasig tidigare

En annan brukare i samma fastighet fick flytta till ett annat boende i samband med hissproblematiken.

Enligt anmälaren satte kommunen inte in några extra insatser för den funktionshindrade kvinnan. Hissen ska enligt anmälan även tidigare ha krånglat och med vetskap om att brukare blir isolerade i sitt boende, borde ett förebyggande arbete genomförts då brukarens levnadsvillkor försämras.

Vilket ansvar har Hammarö kommun här?

– Det är bostadsrättsföreningen ansvar, en annan brukare i huset flyttade vi till annat boende, säger Elgemark.

Men den funktionshindrade kvinna blev kvar hela sommaren i sitt boende?

– Det gjordes en bedömning att det inte var lämpligt att flytta henne eftersom vi fick besked att det skulle ta två-tre veckor att laga hissen. Sen blev det nya besked vecka för vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.