I klippet förklarar Lars Stiernelöf varför han tror att Birger Furugård kommer att förlora sin ställning bland de nya nazisterna . Foto: SVT

Furugårds minne hedras fortfarande av nazister i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt länssamordnaren mot extremism, Lars Stiernelöf,  är minnet av Birger Furugård i högsta grad levande bland nazister i Värmland.

– De går till hans gravplats i Årjäng och lägger ned en krans, ibland på hans dödsdag och ibland på hans födelsedag, berättar han.

Den nazistiska ideologin är fortfarande levande i Birger Furugårds hemort Deje, trots att det gått 97 år sedan han grundade sitt nazistiska parti.

– Det finns fortfarande ett antal personer i den nazistiska miljön i Deje. Det är på de platser som nazismen var stark tidigt som den fortfarande är stark idag, säger Lars Stiernelöf, som är länssamordnare mot extremism i Värmland.

Men trots att idéerna alltså överlevt i nära 100 år tror han att Birger Furugård snart helt kommer att förpassas till historien.

I klippet förklarar Lars Stiernelöf varför han tror att Birger Furugård kommer att förlora sin ställning bland de nya nazisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.